Projekt určenia záplavových oblastí pomôže samosprávam pri plánovaní

23.03.2011 Prešov

Prešov 23. marca (TASR) - Zástupcovia miestnych a regionálnych samospráv, ale i pracovníci úradov štátnej správy sa dnes v Prešove zúčastnili na prezentácii výstupov projektu Skvalitnenie povodňového manažmentu a protipovodňového plánovania v povodí rieky Hornád.
Na spomínanom projekte spolupracoval Košický samosprávny kraj (KSK) s partnermi - Prešovským samosprávnym krajom, Slovenským vodohospodárskym podnikom š.p. a Slovenským hydrometeorologickým ústavom od septembra 2009 do marca 2011. Dotáciu vo výške 372.189 eur na jeho realizáciu získali z finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórskeho finančného mechanizmu a zo štátneho rozpočtu SR.
Manažér projektu Jaroslav Tešliar dnes pre TASR uviedol, že praktickým výstupom je presnejšie určenie záplavových oblastí vo vybraných častiach povodia rieky Hornád na území Košického a Prešovského kraja, vrátane rieky Torysa a niektorých jej prítokov. Poskytuje možnosť doplnenia dokumentácie územného plánovania na regionálnej úrovni a vzorové dokumenty pre krízový manažment.
Projekt bol rozdelený do aktivít, v rámci ktorých boli zabezpečené dáta o korytách tokov, o teréne, mapové a hydrologické podklady a bol zostavený hydrologický model a modely prúdenia vody. Výstupom je aj vytvorenie mapy povodňového ohrozenia.
\"Je vypracovaný model, ktorý simuluje tieto podmienky a je to dôležitý výstup aj pre evakuačné plány pre civilnú obranu. V prípade ohrozenia vieme lepšie časovo si rozvrhnúť, ktorá časť mesta, alebo obce môže byť zaplavená a kedy,\" uviedol Tešliar. Verí, že tieto informácie samosprávy využijú hlavne pri tvorbe územných plánov miest a obcí.
Primátor Lipian Eduard Vokál konštatoval, že protipovodňové opatrenia sa netýkajú len jednej obce či mesta, ale širšieho regiónu. Výstupy tohto projektu považuje za prínos, ktorý bude treba efektívne využívať pri plánovaní výstavby či ostatných protipovodňových opatreniach.
\"Doteraz sme stále bojovali s prírodou, ale ukazuje sa, že sa to vždy nedá. Prírodu treba akceptovať a práve tento systém hovorí o tom, kde je možné plánovať ľudské aktivity a kde je treba nechať voľnosť prírode,\" zdôraznil Vokál.
Podľa prednostu Obvodného úradu v Prešove Stanislava Kahanca, pre úspešný zásah a realizáciu záchranných prác pri povodniach je potrebné poznať miesta s najväčším rizikom. Z tohto dôvodu výstupy tohto projektu víta a verí, že budú prospešné pre prípravu plánov na riešenie potenciálnych krízových situácií.
 

Vyberte región

mark